Gruszkowa tarte tatin





czyli spiżarkowego gotowania ciąg dalszy.

Mróz zamraża wszystko. W mgnieniu oka gotującą się wodę; kawę, która się rozlewa na balkonie podczas porannego papieroska, i to tak szybko, że drogi Najdroższy nie zdąża nawet powycierać; teoretycznie wirusy, w co zaczynam powątpiewać lecząc od tygodnia chore zatoki, oraz mając wśród najblizszych dziecko z ospą; a także włosy, co fascynuje mnie zwłaszcza u poruszajacych się na rowerach kurierek. Również ochotę na wychodzenie z domu.
 Nie zamraża natomiast mojego głodu i apetytu na pyszności.
Więc dziś znów przysmak z zapasów.

Tarte tatin z gruszkami i słodką śmietanką
przepis stąd z modyfikacjami

Składniki:
na foremkę do tarty o średnicy 25cm

4 średniej wielkości i raczej twarde gruszki
50g masła
50g cukru
80ml słodkiej śmietanki
laska wanilii/cukier z prawdziwą wanilią
ok 200-250g ciasta francuskiego w dużym arkuszu
ew. 1/2 łyżeczki soku z cytryny (do smaku)*

Przygotowanie:
1. Rozmrozić ciasto francuskie
1. Obrać gruszki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na połówki lub ćwiartki
2. Na dużej patelni (takiej, by zmieściły się gruszki) roztopić masło, dodać cukier, śmietankę  i wanilię.
3. Gdy cukier się rozpuści i sos zagotuje, (ewentualnie) dodać trochę soku z cytryny*, poukładać w nim gruszki. Pod pokrywką gotować na malutkim gazie aż gruszki zmiękną ale nie do rozpadnięcia (ok 15 minut, warto kontrolować bo zależy to od twardości gruszek).
4. Przygotować ciasto francuskie - na rozwiniętym arkuszu postawić foremkę, w której będziemy piec, odrysować ją zostawiając trochę (ok 2 cm) zapasu - tak, by dało się potem podwinąć pod owoce. Wycięty krążek schować do lodówki. Reszte ciasta schować, na pewno się jeszcze przyda.
4. Poukładać gruszki wyjęte z sosu na dnie formy, zalać ok 1/2 sosu
5. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni
6. Kiedy owoce w foremce troszkę przestygną, położyć lekko rozwałkowany krążek ciasta francuskiego, który dociskamy na rantach, lekko podwijając pod owoce. Nakłuwamy ciasto wykałaczką.
7. Wstawić ciasto do piekarnika, piec około 15 minut, do zrumienienia się ciasta na złocistobrązowy kolor.
8. Kiedy ciasto drobinkę przestygnie, kładziemy na wierzchu foremki talerz i energicznie odwracamy formę do góry nogami, by dotychczasowy wierzch tarty (czyli podpieczone francuskie) stało się spodem.
9. Polewamy ciasto podgrzaną resztką sosu.

Smacznego!!!


* tarte tatin z jabłkami jest kwaskowa dzięki jabłkom, tutaj warto nieco zakwasić bo gruszki są raczej słodkawe i trochę mdłe.

1 komentarz: