Francuskie z gruszką i camembertem



W ciężki weekend lekkie pomysły, czyli jak się najeść się nie napracowawszy.
Więc była u nas w ten weekend gruszkowa tarte tatin, ale o tym później. Więc jest u nas zapalenie gardła, ale o tym wcale. Więc była nieprzyzwoita ilość kawy, ale o tym z rumieńcem wstydu na policzkach (i kołataniem w piersi).

A gdy po tarcie tatin został kawałek ciasta francuskiego, jasne było, co zjemy:

Dzień szybkich decyzji + lodówka pysznych pozostałości = tarta z gruszką i camembertem z grzybami

Tarta z gruszką i camembertem z grzybami

Składniki:
ok 150-200 g rozmrożonego ciasta francuskiego "z rulonu"
ok 200 g sera camembert z grzybami leśnymi
2 twarde gruszki
gałązka rozmarynu
sół morska
świeżo zmielony pieprz
miód płynny

rukola
vinegret - 1 łyżka oliwy + 1 łyżka octu balsamicznego (u mnie białego)
Prostokątne naczynie żaroodporne o wymiarach zbliżonych do wymiarów resztki ciasta (u mnie - 

Przygotowanie:
1. Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w podłużne paski.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
2. Ser pokroić w niezbyt grube plastry
Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim lekko rozwałkowane ciasto francuskie
3. Poukładać na cieście gruszki oraz kawałki sera, dodać gałązkę rozmarynu
4. Doprawić, polać cienkimi strużkami miodu. Zapiekać przez ok 15 minut. 
5. Przygotować vinegret do rukoli - wymieszać oliwę z octem, posolić i popieprzyć. 
6. Podawać tartę z rukolą i vinegretem.
7. Cieszyć się pysznym i szybkim daniem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz