Zacznij od ...

... sprzątania, czyli noworoczne porządki w lodówce.

Jak gotujecie? Gdzie najczęściej szukacie inspiracji? W książkach kucharskich? Na blogach? Na mijanym po drodze do domu bazarku, gdzie kusząco spogląda na Was z lady jakiś szczególny przysmak? Z nagłego impulsu, omamu nawiedzającego Was gdy głodni czekacie na koniec pracy?


Czy potrawy, które przygotowujecie są raczej odzwierciedleniem tego, co w waszej głowie, czy… lodówce?
Pytanie to nieprzypadkowo nachodzi mnie po świętach – gdy moja niewielka lodówka i jeszcze mniejsza „spiżarnia” pękają w szwach, a ja wołam o pomstę do nieba w związku z brakiem minusowych temperatur na zewnątrz; nie ma bowiem szans – czy raczej większego sensu - anektowanie kawałka balkonu do celów chłodniczych, co oznacza, że w tempie ekspresowym trzeba spoży(tkowa)ć te wszystkie pyszności, żeby się nie zmarnowały…
Staję więc uzbrojona w fartuch przed białymi, emaliowanymi drzwiami, pełnymi kolorowych magnesików przywiezionych z kolorowych podróży, i widzę:

Sakiewki z ciasta francuskiego z kawałkami indyka, pomidorem oraz:
1. bekonem i musztardą
2. serem brie i konfiturą z żurawiny
3. zielonymi oliwkami i serem pleśniowym

a do tego: majonez, miodowy vinegret i konfitura z żurawiny


Składniki:
na 9 sztuk, po 3 z każdego rodzaju
3 małe płaty ciasta francuskiego (każdy po ok 70g), rozmrożone
4 plastry pieczonego fileta z indyka
4 pomidorki koktajlowe
3 plastry bekonu
2 plastry sera brie
kawałek niebieskiego sera pleśniowego, startego na drobnej tarce
2 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki musztardy (łagodnej)
6 oliwek zielonych
odrobina roztopionego masła do posmarowania, ew. rozbite i rozkłócone jajko

Do podania:
3 łyżeczki majonezu
3 łyzeczki konfitury z żurawiny
vinegret zrobiony z 3 łyżeczek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki cytryny i pół łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Płaty ciasta lekko rozwałkować i pokroić na 3 kwadraty każdy.
3. Na rozgrzanej i lekko natłuszonej patelni podsmażyć bekon, pokroić go w duże kwadraty
4. Plastry indyka pokroić w takie kawałki, by po położeniu ich na środku kwadratu z ciasta dało się zawinąć sakiewkę
5. Pokroić na 3 części ser brie
6. Przygotować sos serowy: drobno starty ser pleśniowy wymieszać ze śmietanką, ew. posolić
7. Pomidorki koktajlowe umyć i przepołowić, oliwki przepołowić
8. 3 kwadraty z ciasta posmarować musztardą, poukładać na nich indyka oraz bekon oraz połówki pomidorków. Zawinąć sakiewki, posmarować roztopionym masłem lub rozbitym jajkiem.

9. 3 kolejne kwadraty posmarować sosem serowym, poukładać na nich indyka i oliwki oraz połówki pomidorków. Zawinąć sakiewki i posmarować masłem.
10. 3 ostatnie kwadraty  posmarować żurawiną, poukładać kawałki indyka i sera brie oraz połówki pomidorków. Zawinąć sakiewki i posmarować masłem.

Całość piec ok 15 minut, do zrumienienia. W międzyczasie przygotować vinegret:

Do miseczki wlać 3 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1/2 łyżeczki musztardy, wymieszać trzepaczką.


Najlepiej podawać z zieloną sałatą.

Post bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz