Najpierw jest naciśnięcie niebieskiego guzika, które uruchamia serię trzasków i gwizdów, szum oraz bąbelki unoszącego się powietrza. Potem zaspane ręce otwierają lodówkę, a nieprzytomne dłonie wyjmują z niej szaroskórne okrągłe owoce. Jedna z dłoni sięga do szuflady po obieraczkę. Druga otwiera szafkę i wyjmuje kubek, gdyż znajome pyknięcie guzika oznajmiło jednoznacznie, że pora na herbatę.
W garnuszku lądują kawałki jabłka i szczypta cynamonu. Po chwili znajomy zapach przyciąga do kuchni Największego Fana Jabłka z Cynamonem na Świecie. Na patelnię trafiają laskowe orzeszki i płatki owsiane. Jeszcze moment, i naprawdę zacznie się nowy dzień.
Czy jadacie śniadania? A może stoicie na stanowisku, że "rano tylko kawa", i czekacie z jedzeniem do pory lunchu? Ale jeśli jadacie, to co pojawia sie na Waszym porannym stole? Coś na ciepło? Kanapki? Musli z jogurtem? Koktajl owocowy?
U mnie bywa różnie. Niestety należę do porannych śpiochów, i bywa że "jeszcze 5 minut" odbywa się kosztem jakości pierwszego posiłku.
Tym bardziej lubię dni, gdy nie muszę się zrywać z samego rana. Gdy poranna herbata może trwać ile zapragnę, gdy mam czas zajrzeć do gazety, ułożyć sobie w głowie dzień. Gdy mogę zjeść coś na ciepło.
Nietypowa owsianka z pieczonym jabłkiem, płatkami owsianymi, orzechami laskowymi i naturalnym jogurtem
pomysł na przepis pochodzi stąd, plus drobne modyfikacje własne
2 szare renety, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
szczypta cynamonu
1 1/2 łyżki rodzinek, namoczonych we wrzątku
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła
4 łyżki (40g) posiekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych orzechów, np. brazylijskich lub migdałów)
kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego
1 łyżeczka ulubionego miodu
ew. 2 łyżeczki konfitury malinowej lub żurawinowej*
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut
2. Obrane, oczyszczone i pokrojone jabłko wrzucić do garnka, dodać cynamon, dusić na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodać rodzynki. Ew. dodać łyżeczkę konfitury.
3. Na rozgrzaną patelnię wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, dodać masło, smażyć co chwilę mieszajac do uzyskania złotego koloru.
4. Do jogurtu dodać 1 łyżeczkę miodu, wymieszać.
5. Nałożyć do miseczki jabłko, posypać płatkami i polać jogurtem.
Smacznego!!!
* W sezonie letnim świetnym dodatkiem do jabłek byłaby garść świeżych malin, w zimowym można radzić sobie dodając łyżkę domowej konfitury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz