Uni chleb



Gdy wreszcie udało mi się wskrzesić zakwas, zabrałam się do chleba. Bo duża już była potrzeba chleba.
Nie wiem, na czym to polega, podejrzewam, że po 3 miesiącach zimnych (listopad, grudzień, styczeń) mój organizm potrzebuje specjalnej troski, domaga się więcej uwagi, chce jeść jeszcze zdrowiej (pierwszą pozytywną przemianę przechodzi zawsze na początku roku, po szaleństwach świąteczno-noworocznych nocy, ale widać wciąż mu mało), lubi też w dobrej formie wyczekiwać radosnych dni wiosny.
I wtedy nastawiam zakwas, i robię chleb.
Jak wiadomo, młody zakwas jest jeszcze słaby. Ogólna zasada mówi, że na 500g mąki daje się wtedy 300g zakwasu.
I taki to oto chleb.

Uni chleb, czyli przepis uniwersalny

Składniki
500 g mąki (u mnie: 250g żytniej razowej 2000 i 250g żytniej chlebowej 700, ale równie dobrze robię go z orkiszową chlebową oraz amarantusem ekspandowanym, w różnych proporcjach - byle nie za dużo amarantusa; na tym własnie polega jego uniwersalność)
300g młodego zakwasu (potem można zmniejszyć mniej więcej o połowę ilość zakwasu)
ok 300ml wody
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
1. W misce wymieszać zakwas, mąkę, wodę, dodać sól. Wyrobić powoli mikserem z założonymi hakami.
2. Masę odstawic przykrytą folią do wyrośnięcia, aż podwoi objętośc (ok 3 godzin)
3. Gdy masa chlebowa podwoi objętość, przełożyć ją do wysmarowanej olejem i ew. wysypanej otrębami żytnimi keksówki.Znów przykryć folią na ok 1 godzinę, aż podrośnie (u mnie wypełnia keksówkę do samej góry).
4. Rozgrzać piekarnik do 230stopni. Wstawić chleb, na dno wlać pół szklanki wody tak, by wytworzyła się para wodna (to ona powoduje przypieczoną, chrupiącą skórkę). Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec dalej przez 40 minut.
5. Wyjąć z piakrnika, po kilku minutach z foremki, wystudzić na kratce (uwaga! nigdy nie kroić gorącego chleba żytniego!).




Smacznego!!!






3 komentarze:

  1. piękny bochenek! wygląda naprawdę reprezentacyjnie i godnie. ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. podziwiam wszystkich domowych piekarzy chleba. z posypką ze słonecznika - wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chleb jest pycha, polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń